SZABADHÍDVÉG

Ismerje meg ezt a kis települést.

Szabadhídvégről röviden

Szabadhídvég település Fejér megye déli részén, a Balatontól 20 km-re található. A község földrajzi sajátossága, hogy a területén kb. 11 km hosszúságban húzódik a Sió-csatorna. Történelmi múltjáról az első írásos adat 1344. évből származik, amikor “villa Hiydwegh” azaz Hídvég falu megnevezést említ az oklevél. Szabadhídvég 1922-ben kapta nevét: Városhídvég, Faluhídvég, Szabad-hegy települések egyesítése során. A település Somogy és Tolna megyével határos. Közigazgatási területe 4410 ha, lakosainak száma 860 fő.

A község viszonylag nagy kiterjedését a hozzá tartozó külterületi településrészek adják össze:

  • Pélpuszta (lakosságszáma: 80 fő)
  • Oroszi puszta (lakosságszáma: 8 fő)
  • Nándor puszta (lakosságszám: 0 fő)
  • Rebeczpuszta (lakosságszám: 3 fő)

A település jelenleg egy közoktatási intézményt tart fenn, a Napsugár Óvodát. Az óvodához tartozóan saját konyhát üzemeltet, mely ellátja a szociálisan rászoruló emberek étkeztetését is. Gondoskodik továbbá a könyvtári és közművelődési feladatok ellátásáról.

A településen működik háziorvosi ellátás vállalkozó háziorvossal, valamint Mezőkomárom Község Önkormányzatával társulás keretében van védőnői ellátás is.

A településen az egyéni vállalkozások száma alacsony. Kevés a szolgáltató tevékenységet végző vállalkozó:

  • egy élelmiszer bolt,
  • egy italbolt
  • egy fodrászüzlet,
  • és egy virágbolt működik.

Méreteihez képest jelentős a civil szerveződés a községben, több egyesület is működik, köztük a Polgárőrség már 2005. óta, ezen kívül az ESZE (Együtt Szabadhidvégért Egyesület), Szabadhidvégi Baráti Egyesület illetve Nyugdíjasklub.

Szabadhídvég honlapja »

AZ EGYESÜLETEK

Szabadhídvégi Polgárőrség Egyesület

Egyesületünk 2005. november 29-én, 24 fővel alakult meg. Egyesületünk célja Szabadhídvég község területén a közbiztonság erősítése (elsősorban a bűnmegelőzési feladatok szervezése és ellátása útján), a rendőrség munkájának segítése (így különösen az észlelt bűncselekményekről a rendőrség tájékoztatása, a rendőrség és más hivatalos szervek informálása a bűnözés szempontjából fokozottan veszélyeztetett helyszínekről, vélt eseményekről), ifjúságvédelem, családvédelem kapcsolatos feladatok ellátása.

Színpad projekt » Emlékmű projekt »

Együtt Szabadhídvégért Egyesület

Az egyesületünk 2011. március 17-én alakult meg, 15 fővel. Fő feladataink: a feluszépítés, az ifjúság egészséges életmódra nevelése, hagyományteremtés és ápolás. Számos rendezvény házigazdái vagyunk (húsvétváró, Anyák napja, Lecsós kavalkád), a helyi kulturális élet egyik mozgatórugója az egyesületünk. Nagy részünk van a faluban történt eddigi faluszépítési akciókban, valamint a játszóteret is egyesületünk valósította meg pályázat segítségével.

Parkosítás projekt »

Darányi Ignác Terv Európai Unió LEADER MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület Szabadhídvég Község Önkormányzata Vidékfejlesztés