Szabadhídvég település Fejér megye déli részén, a Balatontól 20 km-re található. A község földrajzi sajátossága, hogy a területén kb. 11 km hosszúságban húzódik a Sió-csatorna. Történelmi múltjáról az első írásos adat 1344. évből származik, amikor “villa Hiydwegh” azaz Hídvég falu megnevezést említ az oklevél. Szabadhídvég 1922-ben kapta nevét: Városhídvég, Faluhídvég, Szabad-hegy települések egyesítése során. A település Somogy és Tolna megyével határos. Közigazgatási területe 4410 ha, lakosainak száma 841 fő.

A község viszonylag nagy kiterjedését a hozzá tartozó külterületi településrészek adják össze:

  • Pélpuszta (lakosságszáma: 112 fő)
  • Oroszi puszta (lakosságszáma: 2 fő)
  • Nándor puszta (lakosságszám: 0 fő)
  • Rebeczpuszta (lakosságszám: 4 fő)

A település jelenleg egy közoktatási intézményt tart fenn, a Napsugár Óvodát. Az óvodához tartozóan saját konyhát üzemeltet, mely ellátja a szociálisan rászoruló emberek étkeztetését is. Gondoskodik továbbá a könyvtári és közművelődési feladatok ellátásáról. A településen működik háziorvosi ellátás vállalkozó háziorvossal, valamint Mezőkomárom Község Önkormányzatával társulás keretében van védőnői ellátás is.

A településen az egyéni vállalkozások száma alacsony. Kevés a szolgáltató tevékenységet végző vállalkozó: egy élelmiszer bolt, egy italbolt egy fodrászüzlet, és egy virágbolt működik.

Méreteihez képest jelentős a civil szerveződés a községben, több egyesület is működik, köztük a Polgárőrség már 2005. óta, ezen kívül az ESZE (Együtt Szabadhidvégért Egyesület), Szabadhidvégi Baráti Egyesület illetve Nyugdíjasklub.